In alles wat we doen, is de motivatie om ons geluk te vergroten. We sturen onze kinderen naar school zodat zij later gelukkig zijn, als ouder ben je dan ook gelukkig. We staan ’s ochtends vroeg op, staan in de file op weg naar een baan die ons inkomen geeft om meer geluk te ervaren. We stichten een gezin of we gaan relaties aan, allemaal om geluk te ervaren. Niemand van ons werkt hard om verdriet te ervaren.

Maar ondanks dat hoge mate van doelgericht handelen, n.l. geluk-beleven, ervaren we verdriet, niemand uitgezonderd!

Een van de filosofische teksten verklaart: Het afwisselend komen en gaan van geluk en verdriet is als het komen en gaan van zomer en winter. Ze zijn het gevolg van zintuiglijke waarneming…..(Bhagavad gita, 2.17)

Hieruit is mijn conclusie dat geluk en verdriet komen en gaan als de seizoenen, ja…maar wat belangrijker is, is dat de waarneming ervan afhangt van onze zintuiglijke perceptie.

Wat is die zintuiglijke perceptie?

Zintuiglijke perceptie is de waarneming van zintuiglijke objecten waar we een betekenis aan hangen, sensorische informatieverwerking.

Dit is ons vermogen om stukjes van indrukken van de wereld om ons heen maar ook vanuit de eigen lichaam, te verbinden en te vertalen naar ervaringen. Deze ervaringen zijn nodig om een reactie te genereren. Als we een hete plaat aanraken dan voelen we de hitte en wordt die hitte ervaring vertaald naar gevaar, waardoor we snel onze vinger wegtrekken.

De informatie vanuit ons lichaam verzamelen we met behulp van onze zintuigen. Wanneer we met onze zintuigen iets zien, voelen, ruiken, proeven of horen, noemen we dat waarnemen. Maar ook bij dagelijkse activiteiten zoals eten en aankleden, maken we gebruik van de informatie van deze waarnemingen.

U kunt een voorkeur hebben om informatie visueel op te nemen en u kunt een voorkeur hebben voor informatie die op een visuele manier wordt gepresenteerd. Auditief – wat u hoort. Geluiden. Stemmen. Muziek.

Zintuiglijke waarneming is dat wat ons in staat stelt om informatie te verwerken van de neus, tong, ogen, tastzin en oren. Er zijn nog andere zintuiglijke inputs. Ongeveer 20 zijn er ontdekt en deze worden vaak over het hoofd gezien: onze reactie op druk, coördinatie/ evenwicht, hoe we het ene ding met het andere in verband brengen, en hoe we tijd waarnemen. Voordat  we een interne voorstelling van de gebeurtenis maken, filteren we de informatie die door onze interne verwerkingsfilters loopt. Bij zintuiglijke informatieverwerking neemt, naast het kijken en luisteren naar, het voelen van, het aangeraakt worden, het bewogen worden en het voelen in welke houding je je bevindt en welke bewegingen je maakt, een belangrijke plaats in.

Zintuiglijke waarneming is daarom heel sterk afhankelijk van onze interne programmering en verschilt heel erg van mens tot mens.

Een geluk-beleving toekenning aan een bepaalde gewaarwording is daarom heel subjectief. Dat maakt het niet minder waar maar maakt het wel heel sterk verbonden met de waarnemer. Dit geldt ook voor verdriet.

Als we dus hard werken voor geluk, besteden we dan wel tijd aan onze waarnemingen? Weten we wel hoe geluk voelt? Welke gewaarwordingen komen erbij kijken? Misschien op je gemak voelen, je veilig voelen, je vrij voelen, je verzorgd en geliefd voelen, je gewaardeerd voelen? Waar krijgen we deze gevoelens nog meer van? Krijgen we dat alleen van het harde werken of van een keer op vakantie gaan? Wat als we konden kiezen, op elk moment van ons leven, dat we ons vrij voelen, dat we ons verzorgd voelen? Wat als we konden kiezen op welk moment dan ook, om gelukkig te zijn om dat gevoel van geluk te ervaren?

Volgens de Oosterse wijsheden, is dat het geheim van het leven: beseffen dat we niet door handelingen ons gelukkig hoeven te voelen maar door een keuze te maken. Door die keuze te maken zien we ook dezelfde potentie in anderen en is er geen reden meer om de een hoger of lager te beschouwen…..want we beseffen: we’re all in it together!

Kiezen om je gelukkig te voelen is gemakkelijk gezegd dan gedaan. Als we een intense situatie meemaken dan is het vermogen om te kiezen voor de geluksgevoelens heel zwak. Maar het besef dat we die keuze hebben kan heel bevrijdend worden ervaren.

Sharing is caring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *