Feedback is een belangrijke schakel in het besluitvormingsproces. Feedback is informatie die kan worden gebruikt als basis voor verbetering. Feedback moet ons dus helpen te verbeteren. Sommige feedback is goed. Sommige feedback is slecht. Sommige feedback is nuttig. Complimenten zijn positief, maar ze vertellen ons niet hoe we ons moeten verbeteren. Kritiek is negatief, maar het vertelt ons ook niet hoe te verbeteren.

Feedback kan positief zijn en feedback kan negatief zijn, maar dit helpt ons om te verbeteren en soms wordt het opbouwende kritiek genoemd. Opbouwende kritiek bouwt op, het slaat niet neer, het maakt de ander niet klein.

Dus, in termen van het werken met feedback en het geven van feedback, beschouw je motieven nader. Feedback moet helpen, niet kwetsen.

Vraag voordat je iemand vertelt wat je gedachten zijn. Misschien weten ze het al. Bouw voort op de positieve punten, maar wees eerlijk over de negatieve. Wees specifiek.

Misschien kun je het zo doen….?
Ik vraag me af of het op deze manier misschien beter is?
Heb je er al eens aan gedacht om een andere manier te proberen?
Heb je erover nagedacht om deze manier te verbeteren….?
Hoe je feedback ontvangt is niet zo makkelijk als het klinkt.

Feedback krijgen kan zijn als geslagen worden met een tennisbal; als je er niet klaar voor bent kan het pijn doen.

Het kan agressief overkomen, te snel of te hard. Het kan competitief zijn, en je moet er onmiddellijk mee kunnen omgaan. Je automatische reactie is om terug te slaan.

Het krijgen van goede kwaliteit feedback kan zijn als het ontvangen van een cadeau, zolang het wordt gegeven met goede bedoelingen. Het is mooi verpakt, en je kunt het meenemen en er later naar kijken. Het kan iets zijn dat je wilt of iets dat je niet wilt. Je kunt het houden of weggooien. Je kunt de feedback accepteren of afwijzen. Als je feedback krijgt luister dan, misschien leer je er iets van.

Gooi het niet terug als een tennisbal.

We doen dit vaak door excuses te geven of in ontkenning te gaan of te doen alsof de kwestie geen probleem is. Zeg “Dank u”. Het is nu van jou om mee te doen wat je wilt – een beetje als een geschenk. Je kunt het gebruiken als een manier om dingen te verbeteren en beter te doen.

Regel van 1:6
Feedback geven of ontvangen is proces dat de emoties beinvloedt, of we er van bewust zijn of niet.
De regel van 1 op 6 wilt zeggen dat je recht hebt op het geven van een negatieve feedback NADAT je de credit hebt opgebouwd van minimaal 6 positieve feedbacks. De gedachte erachter is dat als negatieve feedback die ontvangen wordt in een veilige omgeving, minder hard komt en vaker leidt tot een effectieve verbetering.
Denk maar na, als je broer je een feedback geeft over iets of dat een collega dat doet komt verschillend over. Waarom? De relatie met je broer impliceert een vertrouwensrelatie, een zorg/interesse in je welzijn en veiligheid. De mate ervan is doorgaans minder in de relatie met je collega’s.
De regel van 1:6 geeft aan dat tijdens het geven van de 6 positieve feedbacks (welgemeend en oprecht) ontstaat er een vertrouwen in de relatie die genoeg veerkracht heeft om de impact van 1 negatieve feedback op te vangen. Daarna begin je opnieuw met een serie van 6 positieve feedback.
Dit proces is ook een heel belangrijke tool om collega’s en anderen waar je een relatie mee hebt, beter te leren waarderen, want soms is het moeilijk om iets positiefs in iemand te zien maar geloof me, iedereen heeft iets positiefs in zich.

Dit proces van 1:6 leert je ook om het leven meer te waarderen, stil te staan bij positieve zaken in je leven en er niet te snel over heen te gaan of om het als vanzelfsprekend te beschouwen.

Sharing is caring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *