De wereldwijde haast om een geschikt en doeltreffend vaccin te vinden om de reikwijdte van de COVID-19 pandemie tegen te gaan, heeft waanzinnige proporties aangenomen. De regeringen wedijveren om de eerste te zijn – helaas spelen sommige rijke landen geopolitieke spelletjes om andere, minder rijke buurlanden te slim af te zijn, waarschijnlijk tot hun eigen ondergang. Grensoverschrijdende reizigers die het virus bij zich dragen, zullen hun egoïsme wel uit de wereld helpen. Er is een wereldwijde strategie nodig om immuniteit van de bevolking te creëren en kostbare levens en de bestaansmiddelen van mensen overal te beschermen.

Er is echter een tweede pandemie die parallel loopt met de Coronavirusziekte – een pandemie die een negatieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid en het emotionele welzijn van miljoenen mensen over de hele wereld. Het is subtiel en men kan zijn aanwezigheid nauwelijks waarnemen, maar het is niettemin reëel. Als er geen controle over wordt uitgeoefend, heeft het de macht om de sterksten onder ons van streek te brengen en ons gevoel van controle te ondermijnen. Het aast, onder andere, op het volgende:

  • De roofbouw op de veerkracht, die angst, vrees en veel stress tot gevolg heeft
  • De geest die naar gekende ankers zoekt, waardoor het vermogen om rationele keuzes te maken wordt uitgeschakeld
  • Het hart, dat het gevoel van hoop ontmantelt door vervaging of vertekeningen van relaties
  • Moed- fragiele hoopvol uitzicht, waardoor de zelfverzekerdheid en het vermogen om de toekomst tegemoet te treden worden aangetast
  • Relaties en vertrouwen, waardoor voorheen solide partnerschappen afkalven.
  • Werk- onduidelijke kaders waarbinnen prestaties worden verwacht leidt tot vermindering van het vermogen om te presteren op het effectiviteitsniveau van het verleden
  • Communicatie-overmatig digitaal, verzwakt objectiviteit en verhoogt gevoeligheid en andere subjectieve interpretaties.

De mensen in onze wereld hebben een “emotioneel vaccin” nodig – een vaccin dat de kwetsbaarheid van de mens in deze stressvolle tijden beschermt. Dit geldt met name op de werkplek, waar leiders de verantwoordelijkheid hebben om een emotioneel robuuste omgeving te creëren waarin hun werknemers kunnen gedijen. Alinda Nortje, oprichter van Free To Grow, merkt het volgende op over leiders die “emotionele vaccins” verstrekken aan hun personeel: “Mits in de aanbevolen doses – zullen ze de emotionele fitheid van medewerkers opbouwen – veerkracht, optimisme, eigenaarschap en flexibiliteit – waardoor medewerkers in moeilijke tijden kunnen volharden”.

Er is een grote behoefte aan een “emotioneel vaccin” om te waken tegen verslechtering van de geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn. Leiders moeten werknemers helpen sterk te blijven in deze moeilijke tijden door zorg te dragen en de vaardigheden aan te reiken die nodig zijn om het emotionele welzijn te versterken.

Sharing is caring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *